Posted on Hozzászólás most!

Hangoskönyv trendek: A Grammy-díj Legjobb Beszélt Szóval Előadott Költészeti Album kategóriájának bevezetése és hatása a zenei iparágban

Az idei Grammy-díjátadó különlegesnek bizonyult, ugyanis egy új kategória került bevezetésre az eseményen. Ez az új kategória a Legjobb Beszélt Szóval Előadott Költészeti Album (hangoskönyv formátumú versalbum) díját adja át azoknak a művészeknek, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a költészeti albumok előadásában, zenével vagy anélkül.

Az első díjátadóra 2023. február 5-én került sor. Az új kategória bevezetése nem csak a díjátadó szempontjából volt jelentős, hanem a zenei iparág egészére is hatással lehet. Az eddigi kategória, a Legjobb Beszélt Szó Album, amelybe minden beszélt szóval rögzített felvétel beletartozott, mostantól átnevezésre került, és a Legjobb Hangoskönyv, Elbeszélés és Történetmesélés felvétel díját adja át. Ez az átalakítás azt jelzi, hogy a zenei iparág figyelme egyre inkább a hangoskönyvek és az elbeszélés irányába fordul.

Az első díjátadó nagy várakozást keltett a zenei világban, és a győztes is nagy meglepetést okozott. J. Ivy nyerte el a Legjobb Beszélt Szóval Előadott Költészeti Album díját, aki az albumával, a “The Poet who sat by the Door”-ral kápráztatta el a zsűrit. A díjra jelölt további művészek, Ethelbert Miller, Amanda Gorman, Malcolm-Jamal Warner és Amir Sulaiman, szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és hozzájárultak az új kategória sikeréhez. Az új kategória bevezetése egyértelműen azt mutatja, hogy a zenei iparág nyitott az új formákra és műfajokra. A hangoskönyvek és az elbeszélő felvételek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a közönség körében, és mostantól lehetőség van arra, hogy a beszélt szóval előadott költészeti művek is kapjanak külön díjat az éves Grammy-díjátadón. Összességében az új kategória bevezetése pozitív változást jelent a zenei iparágban. Az új kategória révén a beszélt szóval előadott költészeti művek is nagyobb elismerést kapnak, ami további inspirációt és motivációt adhat a művészek számára, hogy továbbra is alkossanak és fejlődjenek ebben az irányban. Az új kategória lehetőséget ad arra is, hogy a zenei iparág még szélesebb körű figyelmet fordítson az irodalmi és költészeti műfajokra, és hogy az előadóművészek egy még szélesebb közönséget érjenek el azáltal, hogy a versalbumaikat is bemutathatják a zenei világban. J. Ivy és az összes jelölt művész ismételten bebizonyították, hogy a költészet és a beszélt szó művészete is lehet izgalmas, inspiráló és figyelemfelkeltő.

Vélemény, hozzászólás?