Akció!

János Vitéz (audio CD)

Original price was: 3020 Ft.Current price is: 2625 Ft.

Petőfi Sándor elbeszélő költeménye a juhászbojtárból tündérkirállyá váló hős alakjával a nép felemelkedéséről, annak lehetőségeiről, vágyairól szól. A szerző a romantika alapkérdéseit veti föl, a személyiség kiteljesedésének lehetőségeit, a boldogság elérésének módjait veszi sorra…

Elfogyott

Cikkszám: MOR 9789631182569 Kategóriák: , ,

Hallgasson bele:

Leírás

Petőfi Sándor elbeszélő költeménye a juhászbojtárból tündérkirállyá váló hős alakjával a nép felemelkedéséről, annak lehetőségeiről, vágyairól szól. A szerző a romantika alapkérdéseit veti föl, a személyiség kiteljesedésének lehetőségeit, a boldogság elérésének módjait veszi sorra.

A meseeposz népszerűségét a belőle készült számos feldolgozás is (filmek, dalmű) bizonyítja. A mű újszerűsége kitűnik már a két főszereplő megválasztásában is, népi alakok, akikben kifejeződik a nép kiszolgáltatottsága, nincstelensége, de egyúttal mély, igazi embersége, erkölcsi ereje. A talált gyermek (Jancsi), akivel fogadott apja rosszul bánik, s az árva lány (Iluska), akit mostohája kínoz, a népmesék és népballadák világára emlékeztetnek, de éreztetik a költő korszerű mondanivalóját is, aki az üldözötteket és elnyomottakat – a népmese jelképes igazságszolgáltatásával – végül is Tündérország trónjára emeli. A történet a realitásból indul ki, első része (I-IV.) a reális alföldi környezetben játszódik, a pásztorkodás, az elbujdosás, a zsiványtanya beleillik ennek valóságrendjébe. A katonákkal való találkozáskor új világba lépünk, de nem a népmesék, hanem az obsitos anekdoták szférájába, ezt jelzi a földrajzi játék és a sok nagyotmondó füllentés. Mindez könnyíti az átmenetet a tündérmese korlátlan fantáziahonába. Gyarapodnak a mesemotívumok, majd – miután Jancsi hazatér falujába és értesül Iluska haláláról – a mű végül is teljesen a tündérmesék világába ragadja az olvasót. Ebben a keretben bontakotik ki Jancsinak a népi sorsa és egyénisége.
Az élőbeszéd közvetlenségét és a népi versmondás atmoszféráját idézi a verselésmód: a magyaros tizenkettes verssorok zenéje. (Legeza Ilona könyvismertetője)

Tartalom:
Kukorica Jancsi, az egyszerű juhászbojtár szerelmes a gyönyörű árvába, Iluskába, ezért ahelyett, hogy a rábízott nyájat őrizné, inkább párját öleli a patakparton. Ezért hamar összetűzésbe is kerül Iluska gonosz mostohájával, az azonban még nagyobb gond, hogy mire lemegy a nap, szétszélednek a rábízott juhok, így Jancsinak bujdosnia kell. Korábban még szép házat, kertet és rózsákat ígért a szerelmének, és hogy ezt megtehesse, elhatározza, hogy meggazdagodva tér majd haza. Útja során számtalan veszélyes és izgalmas kalandban lesz része, zsiványokkal verekszik, beáll katonának és bejárja Tatárországot, Taljánországot, Lengyelországot, Indiát és Franciaországot, majd onnan a törököket kiverve dicsőségben és gazdagságban tér haza szerelméhez. A faluban azonban szörnyű hír fogadja: drága Iluskája meghalt, már csak a sírhantját láthatja. Felkerekedik hát újra az immár János vitézzé érett Kukorica Jancsi, hogy újabb ezer veszélyen, boszorkányokon, óriásokon és egy hatalmas sárkányon is áttörve megkeresse szíve szerelmét, Iluskát…

További információk

Tömeg 0.15 kg
Előadó

Kiadó

Játékidõ

74 perc (1 audio CD)

Formátum

Műfaj

,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„János Vitéz (audio CD)” értékelése elsőként

Érdekelhetnek még…