Gogol, Nyikolaj Vasziljevics - A köpönyeg (MP3 CD)

990 Ft

Az író olyan világot épített fel főhőse köré, melyben minden lehetséges, fittyet hányva a valóság törvényeire, s amiben a látszat és valóság elvesztik jelentőségüket.

Elfogyott

Cikkszám: 9789630949279 Kategóriák: ,

Leírás

Gogol az orosz és a világirodalom meghatározó alakja. A kisemberek írója, aki maga is kisember. Főhőséről Szerb Antal így ír:Akakij Akakijevics a tragikus kisember, az ember, aki annyira senki, hogy az már magában is tragikus. Gogol többszöri átdolgozás után, A revizorral csaknem azonos időben fejezte be elbeszélését 1842-ben. A mű magyar címe Arany Jánostól ered, aki német nyelvről kezdte el fordítani. Az írás legjellemzőbb vonása a groteszk világszemlélet és ábrázolásmód. Az író olyan világot épített fel főhőse köré, melyben minden lehetséges, fittyet hányva a valóság törvényeire, s amiben a látszat és valóság elvesztik jelentőségüket. Akakij Akakijevics kishivatalnok világa korlátolt, zárt világ, meglehetősen behatárolt gondolat- és vágykészlettel. Ezen adottságok pedig kiváló lehetőségeket teremtenek a művésznek a túlzásokra, arra, hogy a részletekkel megbontsa a világ megszokott értékrendjét. Akakij Akakijevicsnek még vágyai sem lépik túl e világ határait, s csak ebben a világban válhat az élet értelmévé egy köpönyeg, s az érzelmek netovábbjává egy betű jól sikerült megformálása. Ebben az értelmezésben a főhős haláláig tartó rész tekinthető a fantasztikus momentumnak, s a halált követő szellemjárás pedig a valóság világának.
A regény Bodrogi Gyula nagyszerű tolmácsolásában hallgatható meg.A köpönyeg a pórul járt kistisztviselő tragikomédiája, aki mindentől megtartóztatja magát, csakhogy legyen egy szép, új köpenye. És amikor végre megvan az áhított köpeny, azonnal ellopják. Hiába jár hivatalról hivatalra, csak közömbösséggel és bürokráciával találkozik, de köpenye nem kerül elő. Ebbe belehal, és ettől kezdve kísértete rémíti a pétervári utca járókelőit, amikoris az éj leple alatt leráncigálja az emberek köpenyeit. Aligha van jobb példa arról, hogy a mesébe forduló téma hogyan szolgálhatja a társadalmi valóság kritikus ábrázolását.

További információk

Tömeg 0.15 kg
Szerző

Előadó

Kiadó

Játékidõ

94 perc (1 MP3 CD)

Formátum

Műfaj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„A köpönyeg (MP3 CD)” értékelése elsőként

Érdekelhetnek még…