Akció!

Csoóri Sándor - Életem túsza vagyok magam is (audio CD)

Original price was: 2190 Ft.Current price is: 2080 Ft.

Csoóri Sándornak az a legnagyobb irdalomtörténeti érdeme, hogy összetéveszthetetlen egyéni színnel újította meg költészetünknek azt a nemzeti felelősségtudattól áthatott fő vonulatát, melzet a klasszikus magyar irodalom legnagyobbjai – Balassi Bálinttól Nagy Lászlóig – alkotnak.

Verseit saját előadásában hallgathatjuk meg.

Elfogyott

Cikkszám: NAP 9789639658424 Kategóriák: ,

Hallgasson bele:

Leírás

(Zámoly, 1930. február 3.)
Költő, író. 1951-52-ben az Egyetemi Orosz Intézetben tanult. 1953-54-ben az Irodalmi Újságnál dolgozott, majd az Új Hang versrovatát gondozta. 1962-63-ban A Jövő Mérnöke munkatársa, 1968-tól a Mafilm dramaturgja, 1988-tól a Hitel szerkesztőbizottságának elnöke. A Magyar Demokrata Fórum alapító, majd elnökségi tagja. 1991-től a Magyarok Világszövetségének elnöke. Első versei 1953-ban jelentek meg. Fordulatot jelentett költészetében a Második születésem című kötet (1967), mely már az ábrándokkal leszámoló felnőttség magatartását tükrözi. A hetvenes években vált költészete igazán jelentőssé.

Fontosabb művei:

Tudósítás a toronyból (1963) – irodalmi szociográfia
Kubai napló (1965) – útirajz és a napló keveréke
Iszapeső (1965) – kisregény
Utazás félálomban (1974) – esszé és novella
80 huszár (1978) – filmforgatókönyv
A félig bevallott élet (1982)
Pergőtűz (1982) – filmforgatókönyv
Lábon járó verőfény (1987) – gyermekvers
Elkártyázott köpeny (2004)
Visszanéztem félutamról (2004)

Csoóri Sándor több mint fél évszázad óta ad folyamatosan megkerülehetetlen kihívásokat a magyar szellemi életnek. Állandóan viták, eszmecserék kereszttüzében él. Költő, szociográfus, publicista, esszéíró, filmíró, prózaíró, politikus, szerkesztő és nemzeti mindenes egy személyben. Hivatásait mély nemzeti felelősségtudat fogja egységbe. Költőként az a legnagyobb irdalomtörténeti érdeme, hogy összetéveszthetetlen egyéni színnel újította meg költészetünknek azt a nemzeti felelősségtudattól áthatott fő vonulatát, melzet a klasszikus magyar irodalom legnagyobbjai – Balassi Bálinttól Nagy Lászlóig – alkotnak. Megújította a magyar esszét is. Esszéinek egyénítő jegye a közvetlen személyesség, élményszerűség és önéletrajzi jelleg. Beavatja az olvasót gondolkodásának természetébe, a nemzeti, közösségi ügyekben való felelős történelmi cselekvésbe. Fő törekvése a nemzet szellemi-lelki egzségének a megteremtése, önismeretének mélyítése, öntudatának erősítése. Ennek az eszmének a jegyében érte le a Magyarok Világszövetségének elnökeként a „mozaiknemzetet egybe láttató nagy eszköz”-nek, a Duna Televíziónak a létrehozását. Politikai és közéleti szerepvállalásának legsűrűbb időszakában, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján néhány évre még szépirodalmi munkásságát is föláldozta a közvetlen társadalmi cselekvésért. Az utóbbi években újra töretlenül alkot, sorra jelennek meg esszékötetei és verses könyvei. Emellett főszerkesztője a Hitel című folyóiratnak, mely a magyarság nemzeti összetartozás-tudatának megerősítését, a nemzet értékeinek gazdagítását tekinti fő feladatának. Csoóri Sándor magyar és idegen nyelveken eddig megjelent több mint félszáz könyve a magyar nemzeti kultúra különleges értékű fejezete. (Görömbei András)

További információk

Tömeg 0.2 kg
Szerző

Előadó

Kiadó

Formátum

Műfaj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Életem túsza vagyok magam is (audio CD)” értékelése elsőként

Érdekelhetnek még…