Akció!

Merz - Helmut, Carl - Karl úr (könyv + CD)

Original price was: 3455 Ft.Current price is: 990 Ft.

Könyv CD melléklettel. A CD a könyv teljes anyagát tartalmazza.

„Karl úr egy osztrák kisember, bécsi dialektusban beszél, kissé bunkó, kissé öntelt. Hogy mi tette „naggyá”? A fecsegése. Meg az, …

2 készleten

Cikkszám: KOR 9638626941 Kategóriák: , ,

Hallgasson bele:

Leírás

Könyv CD melléklettel. A CD a könyv teljes anyagát tartalmazza.

Karl úr egy osztrák kisember, bécsi dialektusban beszél, kissé bunkó, kissé öntelt. Hogy mi tette naggyá? A fecsegése. Meg az, hogy egyik megalkotója és előadója az a Helmut Qualtinger, akinek népszerűsége a mi Hofi Gézánk népszerűségéhez hasonlítható.
Qualtinger úgy érezte a hatvanas évek elején, hogy a kabaréval nem éri el célját, mert akinek éppen a lábára lép, az is csak jót röhög, és a végén megveregeti a vállát, mondván jó voltál fiú.
Így született meg egy komolyabb műfaj ötlete 1961-ben, egy monológ. Akkortájt valószínűleg nem Qualtinger volt az egyetlen Ausztriában, aki igencsak elgondolkozott azon, hogy az osztrákok tevőleges részvétele a nácik oldalán hogyan került a hallgatás süllyesztőjébe, és helyette a Hitler első áldozata szerepben való tetszelgés hogyan vált általánossá. Karl úr annyiban nem kitalált alak, hogy amit szerzői a szájába adtak, azt valaha valaki már Ausztriában elmondta. A most megjelentetett magyar szöveg Parti Nagy Lajos remeklése.
Karl úr egyszer az egyik, másszor a másik párt tüntetésén vett részt, naná hogy pénzért.
Hitler bejövetele, a határtalan ünnep, a lelkesedés a legszebb élményei közé tartozik. Az ott álltunk mind a Ringen és a Heldenplatzon… végeláthatatlanok voltunk az ember érezte, hogy magunk között vagyunk megjegyzés az osztrákokat emlékeztette tízegynéhány évvel azelőtti múltjukra. A tv-ben sugárzott jó egy órányi darab közben is felháborodott telefonok jelezték a botrány kezdetét. A vallomás, miszerint Én csak egy szál zsidót vezettem elő (ti. a járdát felsikálni). Én áldozat voltam. Idealista létemre. Mások közbe meggazdagodtak. egyértelműen túllépte az ingerküszöböt.
A hatás: a felnőttek felhördültek; az ifjúság megkönnyebbült, hogy a tabu szüleik és nagyszüleik múltjáról nem tabu többé.
Parti Nagy Lajos zseniális fordításában a szöveg ugyanolyan élvezetes, mint az eredeti. Herr Karl beszédét a befejezetlen mondatok, a sablonos – a tudálékosan hivatalos kifejezésekkel tarkított – szófordulatok, a képzavarok, a nyelvhelyességi hibák jellemzik. A magyar átültetésben Parti Nagy kitűnően szedte csokorba az ilyenfajta magyar figurák beszédmódjára jellemző fordulatokat az önelégült, dicsekvő, a morált nem ismerő Karl úr életre keltéséhez. Forrás: .litera.hu

További információk

Tömeg 0.3 kg
Szerző

Előadó

Kiadó

Játékidõ

67 perc 31 másodperc (1 audio CD)

Formátum

Műfaj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Karl úr (könyv + CD)” értékelése elsőként

Érdekelhetnek még…