Posted on Hozzászólás most!

Rejtő Jenő hangoskönyben is!

Howard, Gibson Lavery, született Reich Jenő. 

Mindegyik név ugyanazt az alkotó zsenit takarja, akit legtöbben Rejtő Jenőként ismertünk meg.

Élete közel olyan kalandos volt, mint regényei. Terjedelmes életművében a regényeken túl színdarabok, forgatókönyvek, kabarék is szerepelnek. Belekóstolt a színészetbe, boxba, volt műfordító és goblen árus, és ez még csak a jéghegy csúcsa.

Kifogyhatatlan humora és páratlan stílusa miatt máig a magyar irodalom egyik záslóshajója. 

Lássunk pár tényt, amit talán Ön sem tudott róla, és ami árnyalja, honnan is jött az ihlet képtelen figurái megteremtéséhez!

  • Sokáig nem volt saját lakása. Szállokdákban, panziókban lakott.
  • Nem egy művét egy éjszaka alatt találta ki és diktálta le gépírónőjének, füstös kávézókban és alkalmi albérleteiben.
  • Igazi nőcsábász volt. Végül kétszer nősült, mindkét alkalommal gépírónőjét vette feleségül. Na persze nem kétszer ugyanazt a hölgyet.
  • Rejtő Jenő orrát box edzője, Székely József törte el egy edzés során. Élete végééig meglátszott az orrán az incidens.
  • Rejtő Jenő nagyon magas volt, körülbelül 190 cm. Bár vékony gyereknek indult, felnőtt korára kisportolt, hórihorgas alak lett belőle.
  • Volt, hogy jól keresett, de sosem tudott bánni a pénzzel. A hazárdjáték és éjszakai élet kötlségei felemésztették fizetését.
  • 37 éves korában halt meg munkatáborban Jevdokovóban. Halála reggeléről származik a róla szóló egyik leghíresebb anekdota, miszerint ezt a napot a következő mondattal kezdte: “Ez a nap is jól kezdődik”.

A végtelenségig lehetne még sorolni Rejtő életéről az érdekességeket, de mindennél többet mondanak róla művei.

Akár régi kedvenceket, akár még nem olvasott szerzeményeit is bátran ajánljuk hallgatásra hangoskönyv formájában. Fülig Jimmy kalandjai közben autót is vezethetünk, vagy hallgathatjuk Piszkos Fred üzelmeit csukott szemmel a fotelban ülve!

Ajándéknak is kiváló!

Vélemény, hozzászólás?